Ontgrendel culinaire veelzijdigheid

Foto door: MChe Lee on Unsplash

In dit artikel gaan we het hebben over in mijn ogen het meest veelzijdige apparaat uit de keuken, de rijstkoker. Eigenlijk is dat niet de beste naam want je kan er zo veel meer mee dan alleen rijst koken. Je kan een rijstkoker namelijk erg goed gebruiken voor ieder gerecht waarbij je iets kookt in vloeistof. Ook kan je er cake of zelfs brood in bakken en in combinatie met een stoommand kan je zonder al te veel moeite complete maaltijden klaarmaken. Wil je graag gezonder eten maar heb je geen tijd of zin om zelf te koken dan is een rijstkoker precies wat je nodig hebt! Ook voor de fanatieke thuiskok is een rijstkoker echt een uitkomst om oneindig creatief te zijn met stoom en diverse saaie taken te automatiseren.

Het nieuwe fastfood

Misschien wel de beste toepassing van een rijstkoker is in combinatie met een stoommand. Als je dat in huis hebt dan heb je al genoeg om zelf te koken zonder al te veel kennis. Je kan het zo gemakkelijk maken als je wil. Zo kan je bijvoorbeeld rijst, pasta of aardappelen koken in de pan en daar bovenop je groenten, vis, vlees, eieren en brood stomen. Het enige wat je ervoor moet kunnen is in het geval van rijst dat je de juiste hoeveelheid water gebruikt. Vaak staat dit aangegeven op de pan of je gebruikt een bijgeleverd maatbekertje om je rijst en water af te meten. Als je het echt makkelijk wil maken neem je groenten die direct klaar zijn voor gebruik, die doe je in de stoommand, je zet de pan aan en zodra die af slaat is je eten klaar. Zo eet je veel gezonder dan wanneer je kant en klaar maaltijden koopt en staat er gemiddeld sneller eten op tafel dan wanneer je laat bezorgen. Zo heb je namelijk hooguit 5 minuten werk en 10-20 min wachttijd. Doordat je de groenten stoomt blijven ook de meeste vitamines bewaard en heeft je eten meer smaak en ook niet geheel onbelangrijk, het is vrijwel onmogelijk om je eten te verpesten.

Soepen, chili’s en stoven

Rijstkokers zijn ook echt ideaal voor het maken van bouillons en soepen. Ook dit is weer simpelweg een kwestie van ingrediënten in de pan doen, water erbij, aanzetten en af en toe eens kijken of je soep al klaar is. Ben je geen kok dan kan je kant en klare bouillon of bouillonblokjes gebruiken om je soep op smaak te maken en kan je verder simpelweg een zak soepgroenten en iets van vlees/vis/vega/pasta erbij doen. Ook dit is weer 5-10 minuten werk en een half uurtje wachten en dan heb je een heerlijke soep zelfs als je het simpel houd. Ook vind je in veel supermarkten vers pakketten, die zijn ook erg geschikt voor de rijstkoker maar vragen weer net om een klein beetje meer werk dan de simpele methode.

Naast soepen kan je je rijstkoker ook perfect gebruiken voor het maken van een chili of curry. Dit doe je gewoon hetzelfde als dat je in een ouderwetse pan zou doen. Je kan gewoon je groenten aan fruiten en je proteïnes aanbakken voordat je er je vloeistoffen bij doet. Dit is echt ideaal voor de thuiskok zodat je wat minder op hoeft te letten en ook voor personen die willen leren koken maar nog wat onzeker zijn met gas of keramisch koken. Gewoon aanzetten en af en toe een keer roeren en dan kan er weinig mis gaan.

Terwijl ik dit artikel schrijf staat er achter mij een rijstkoker te pruttelen met stoofvlees. Ook hiervoor is de rijstkoker ideaal. Ook dit is weer gewoon een kwestie van alles snijden, even aanbakken in wat olie en dan de kruiden en vloeistoffen erbij, aanzetten en af en toe roeren tot alles klaar is. Het laatste kwartiertje als er weinig vocht over is moet je wat vaker roeren maar meestal slaat de rijstkoker op tijd af net als met rijst. Ook kan je op deze manier gemakkelijk andere stoofschotels maken bijvoorbeeld met aardappelen, groenten en wat kruiden.

Rijstschotel

Een echte nasi of fried rice maak je natuurlijk niet in de rijstkoker want dat is gebakken rijst. Je kan wel gemakkelijk een soortgelijk gerecht maken. Dit is een erg handig gerecht om restjes op te maken dus doe er in wat je over hebt en meestal smaakt dat prima. Je kan bijvoorbeeld een sjalot of ui even aanfruiten, wat vlees/vis/vega proteïne erbij en dat even aanbakken. Dan doe je de rijst en het water of bouillon erbij wat je nodig hebt voor je rijst. Vervolgens doe je er wat sojasaus en een klein scheutje sesamolie bij en roer dat goed door. Dan zet je de pan aan en laat je alles een minuut of 10 pruttelen. Als het water grotendeels verdampt is en je de rijst en groenten droger ziet worden maak je een kuiltje (of meer) en daarin breek je een ei. Deksel weer op de pan en wachten tot de pan vanzelf naar warmhoudstand springt. Je kan het ei door roeren of apart houden, voeg nu ook nog wat lenteui toe. Als je de lenteui graag knapperig hebt kan je meteen opdienen, wil je het wat minder crispy dan kan je de pan nog 5 minuten met de deksel erop laten staan.

Duurzaam en praktisch

Zoals je al het kunnen lezen is een rijstkoker erg veelzijdig en ook erg praktisch in gebruik. Iedereen kan ermee leren koken en had ik eigenlijk al verteld dat je er ook altijd de perfecte rijst mee kan maken? Ook vanuit een duurzaamheidsperspectief is een rijstkoker een uitkomst. Doordat je op stroom werkt is het beter dan op gas koken dus als je op gas wil besparen kan een rijstkoker daaraan bijdragen. Ook kan je sommige rijstkokers instellen zodat ze na een bepaalde tijd vanzelf uit gaan en gaan ze allemaal vanzelf uit als je er rijst in kookt en ook bij sommige andere gerechten.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + drie =