Chicken & Shrimp Gumbo

AuteurArjan van LentCategorie, MoeilijkheidsgraadGevorderd

Gumbo is een gerecht uit de Cajun/Creoolse keuken. Het is geen soep en geen stoofpot maar zweeft er ergens tussenin. Absolute aanrader!

Opbrengsten6 porties
Voorbereidingstijd20 minutenKooktijd30 minutenTotale tijd50 minuten
Creol seasoning
 2 eetlepel Zout
 1 eetlepel Zwarte peper
 2 eetlepel Uienpoeder
 2 eetlepel Knoflookpoeder
 2 eetlepel Paprikapoeder
 2 eetlepel Tijm
 1 eetlepel Oregano
 1 eetlepel Cayennepeper
Ingrediënten
 3 Stengels bleekselderij
 1 Rode paprika
 1 Groene paprika
 2 Uien
 6 Teentjes knoflook
 1 Kleine winterpeen
 3 Groene Jalapeño pepers
 200 g Okra
 250 g Gamba's
 500 g Kipfilet (of kip dijfilet)
 ½ Chorizo
 2 eetlepel Tomatenpuree
 75 g Bloem
 1 l Kippenboullion
 200 ml Pils of witte wijn
 8 scheutje Worcertersaus
 2 Laurierblaadjes
Creoolse kruidenmix
1

Meng het zout, peper, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, Cayennepeper, tijm en oregano en doe het in een kruidenpotje. Je zal deze mix nog heel vaak gaan maken want het smaakt echt fantastisch bij heel veel gerechten!

Voorbereiding
2

Versnipper de uien, knoflook en pepers en leg opzij

3

Snijd de Okra, winterpeen en bleekselderij in mooie (halve) ringen

4

Snijd de paprikas en chorizo in kleine blokjes

5

Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2cm

Roux
6

Bak de chrizo blokjes op middelhoge temperatuur in een koekenpan. We willen het vet er uit bakken dus laat je chorizo goed uitbakken zodat het lekker krokant word. Je kan best wat meer dan een halve chorizo gebruiken zodat je regelmatig kan testen of ze al krokant genoeg zijn.

7

Schep met een schuimspaan de chorizo blokjes uit de pan en laat ze goed uitlekken voordat je ze in een schaaltje doet.

8

Voeg nu de bloem beetje bij beetje toe en roer tot je een dikke pasta krijgt en zet de roux opzij

Bereiding
9

Verhit een hoge pan met wat olie en fruit de uien, knoflook en pepers licht aan tot de uien wat gelig worden

10

Voeg de winterpeen en bleekselderij toe en roer goed door. Voeg 2 eetlepels van de creoolse kruidenmix toe en roer nogmaals goed door

11

Voeg de kip toe en bak dat rustig mee tot het niet meer roze is

12

Voeg nu het bier of de wijn toe en laat dat voor de helft inkoken

13

Voeg de paprika toe en laat dat 1 minuut mee bakken

14

Voeg nu de roux toe en roer het goed door

15

Voeg nu de boullion rustig toe terwijl je continu blijft roeren

16

Voeg de Okra en laurier toe en roer nogmaals goed door

17

Zodra de saus wat dikker en slijmerig begint te worden kan je de gamba's en tomatenpasta toevoegen. Laat deze ongeveer 5 minuten mee koken

18

Breng het gerecht op smaak met de creoolse kruidenmix en worcestersaus

Serveren
19

Serveer de gumbo over een mooie berg Basmati rijst en garneer met de uitgebakken chorizo blokjes.

Ingrediënten

Creol seasoning
 2 eetlepel Zout
 1 eetlepel Zwarte peper
 2 eetlepel Uienpoeder
 2 eetlepel Knoflookpoeder
 2 eetlepel Paprikapoeder
 2 eetlepel Tijm
 1 eetlepel Oregano
 1 eetlepel Cayennepeper
Ingrediënten
 3 Stengels bleekselderij
 1 Rode paprika
 1 Groene paprika
 2 Uien
 6 Teentjes knoflook
 1 Kleine winterpeen
 3 Groene Jalapeño pepers
 200 g Okra
 250 g Gamba's
 500 g Kipfilet (of kip dijfilet)
 ½ Chorizo
 2 eetlepel Tomatenpuree
 75 g Bloem
 1 l Kippenboullion
 200 ml Pils of witte wijn
 8 scheutje Worcertersaus
 2 Laurierblaadjes

Aanwijzingen

Creoolse kruidenmix
1

Meng het zout, peper, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, Cayennepeper, tijm en oregano en doe het in een kruidenpotje. Je zal deze mix nog heel vaak gaan maken want het smaakt echt fantastisch bij heel veel gerechten!

Voorbereiding
2

Versnipper de uien, knoflook en pepers en leg opzij

3

Snijd de Okra, winterpeen en bleekselderij in mooie (halve) ringen

4

Snijd de paprikas en chorizo in kleine blokjes

5

Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2cm

Roux
6

Bak de chrizo blokjes op middelhoge temperatuur in een koekenpan. We willen het vet er uit bakken dus laat je chorizo goed uitbakken zodat het lekker krokant word. Je kan best wat meer dan een halve chorizo gebruiken zodat je regelmatig kan testen of ze al krokant genoeg zijn.

7

Schep met een schuimspaan de chorizo blokjes uit de pan en laat ze goed uitlekken voordat je ze in een schaaltje doet.

8

Voeg nu de bloem beetje bij beetje toe en roer tot je een dikke pasta krijgt en zet de roux opzij

Bereiding
9

Verhit een hoge pan met wat olie en fruit de uien, knoflook en pepers licht aan tot de uien wat gelig worden

10

Voeg de winterpeen en bleekselderij toe en roer goed door. Voeg 2 eetlepels van de creoolse kruidenmix toe en roer nogmaals goed door

11

Voeg de kip toe en bak dat rustig mee tot het niet meer roze is

12

Voeg nu het bier of de wijn toe en laat dat voor de helft inkoken

13

Voeg de paprika toe en laat dat 1 minuut mee bakken

14

Voeg nu de roux toe en roer het goed door

15

Voeg nu de boullion rustig toe terwijl je continu blijft roeren

16

Voeg de Okra en laurier toe en roer nogmaals goed door

17

Zodra de saus wat dikker en slijmerig begint te worden kan je de gamba's en tomatenpasta toevoegen. Laat deze ongeveer 5 minuten mee koken

18

Breng het gerecht op smaak met de creoolse kruidenmix en worcestersaus

Serveren
19

Serveer de gumbo over een mooie berg Basmati rijst en garneer met de uitgebakken chorizo blokjes.

Notes

Chicken & Shrimp Gumbo

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 + 3 =