Raspberry Pi
YouLiveYouLearn heeft geen partnerschap met de bedrijven, producten en/of diensten in dit artikel. Uitspraken die worden gedaan zijn de persoonlijke mening van de auteur.
Raspberry Pi Foundation is een stichting die zich inzet om computers en computer-programmeren bereikbaar en betaalbaar te maken voor iedereen ter wereld. Om dit doel te bereiken heeft de stichting de meest betaalbare computer ter wereld bedacht, de Raspberry Pi. Deze computers zijn ongeveer de grootte van een creditcard of kleiner en je koopt al een Raspberry Pi Zero vanaf €12 en nee dat is geen typefout! En voor de aller snelste Raspberry Pi met alles er op en er aan betaal je rond de €150.
Raspberry Pi computers
Raspberry Pi computers zijn vergelijkbaar met maar toch anders dan een normale PC of laptop. Het grootste verschil is dat de Raspberry Pi boards gebruik maken van een ARM processor. Die je misschien al wel van je telefoon of tablet. Dit zijn erg compacte processoren waardoor ze dus uitermate geschikt zijn voor kleinere apparaten zoals de Raspberry Pi. Het zijn ook echte krachtpatsertjes dus voor veel mensen kan een Raspberry Pi (model 3/4/400) al voldoende rekenkracht bezitten om al je dagelijkse taken uit te voeren.
Linux
De Raspberry Pi computers worden ontwikkeld voor Linux besturingssystemen. Standaard worden ze geleverd met hun eigen Raspberry Pi OS wat is gebaseerd op Debian GNU/Linux waar ook de bekende Ubuntu van afgeleid is evenals het gros van de overige Linux distributies. Als je bekend bent met een op Debian gebaseerd Linux systeem kan je dus direct uit de voeten met Raspberry Pi OS.
Naast het standaard besturingssysteem zijn er natuurlijk meer opties zoals Ubuntu, Manjaro, Gentoo, Android en Kali Linux. Ook zijn er bergen met distributies voor 1 specifiek doel zoals LibreElec waarmee je je Pi omtovert in een Kodi mediacenter en Retropie wat is toegewijd aan old-school gaming. Er is zelfs een Windows IOT versie beschikbaar voor degenen die zich daar aan willen wagen. En het meest praktische is dat je deze systemen allemaal op een SD card kan installeren en ze simpelweg kan afwisselen door de SD te wisselen en opnieuw op te starten. Is je PC kapot dan is je mediacenter dus binnen een paar minuten (of maximaal een half uurtje) omgebouwd naar tijdelijke desktop PC of elke andere toepassing die je kan bedenken.
Wat kan je met een Raspberry Pi?
De beste omschrijving van wat je kan met een Raspberry Pi is “alles”. Natuurlijk is het niet letterlijk geschikt voor elke taak of elk softwarepakket en zijn er vaak betere keuzes te vinden maar als je creatief genoeg bent kan je de Raspberry Pi overal inzetten. Ook hoef je hiervoor niet altijd te kunnen programmeren want zoals met alles binnen de open source gemeenschap delen Pi gebruikers ook heel graag hun RasPi bouwsels online. Zo kan je dus gemakkelijk “kant en klare” oplossingen vinden voor diverse taken zoals het opzetten van een modem of router, een NAS of webserver, een home automation systeem of zelfs een weerbalon.
Ook heb je met een Raspberry Pi toegang tot alle software die beschikbaar is vanuit het besturingssysteem. Bij het standaard Raspberry Pi OS heb je dus toegang tot alle ARM software uit de Debian repositories en dat is echt bizar veel. Dit is grotendeels open source software en alles is gratis om te installeren en gebruiken. Hiermee kan je je Raspberry dus gemakkelijk uitbreiden om te doen wat jij ermee wil doen. Dus of je nou simpelweg wil gamen of een gecompliceerd netwerk wil aansturen, het kan allemaal met een Raspberry Pi.
Educatie
Het belangrijkste doel van de Raspberry Pi Foundation is het overbrengen van computer kennis op de jongere generaties. Dit doen ze door hun producten uit te delen in landen waar computers niet toegankelijk zijn en gratis online cursussen aan te bieden voor zowel leerlingen als leraren. Natuurlijk word er ook goed onderzoek gedaan naar het verbeteren en leuker maken van computerwetenschappen. Ook worden er geregeld evenementen georganiseerd en leuke projecten bedacht die scholen en andere instellingen kunnen uitvoeren.