Open Source Software Alternatieven
YouLiveYouLearn heeft geen partnerschap met de bedrijven, producten en/of diensten in dit artikel. Uitspraken die worden gedaan zijn de persoonlijke mening van de auteur.
Velen zullen nog nooit van open source software gehoord hebben maar iedereen maakt er gebruik van. Denk maar aan populaire applicaties zoals Firefox en Thunderbird, LibreOffice en the Gimp. Ook zijn grote delen van Android en iOS open source en zo ook de onderliggende software waarop het internet draait.
Wat is open source?
Zoals de naam je misschien al doet vermoeden is open source, of open bron een toepassing waarvan de bron open is. In het geval van software betekent dat bijvoorbeeld dat je recht hebt om de broncode (source code) van het programma te mogen inzien en vaak ook mag aanpassen en verspreiden. Open source software is vaak gratis maar niet per definitie, het kan ook voorkomen dat je betaald voor een programma met de bijbehorende code al komt dat zelden voor.
Niet alleen software kan open source zijn maar ook diverse andere werken zoals blauwdrukken voor huizen, machines en producten of audio, video, afbeeldingen en foto’s kunnen als open source worden aangeboden. Open source is niet het zelfde als publiek domein terwijl werken uit het publiek domein wel open source zijn. Open source onderscheid zich door middel van licenties waarmee enkele rechten behouden kunnen blijven zoals het auteursrecht.
Open Source Licenties
Vaak word gedacht dat je met open source software alles mag doen wat je wil maar zo simpel is het niet. Wat je precies mag en niet mag met een open werk is afhankelijk van de licentie. Er zijn natuurlijk een hele hoop verschillende licenties met elk hun eigen manier van rechten beschermen. Er zijn hele vrije licenties zoals de WTFPL waarmee je mag doen wat je wil en licenties zoals de meest gebruikte GPL waarin erg uitgebreid en specifiek bepaalde rechten worden voorbehouden en bepaalde eisen gesteld worden aan afgeleide werken. Ook zijn er bijvoorbeeld speciale licenties voor documentatie en licenties voor creatieve werken zoals muziek en video zoals de Creative Commons licentie zoals die van toepassing is op de content van deze website.
Tenzij anders vermeld valt het werk op deze site onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie. Afbeeldingen zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaar en vallen niet onder deze licentie.
Open Source voor en nadelen
De grote voordelen van open source zijn dat de broncode inzichtelijk is voor gebruikers ervan. Dit geeft gebruikers met technische kennis de mogelijkheid om de code na te kijken op addertjes onder het gras zoals backdoors en verborgen trackers en data miners. Dit maakt open source dus erg veilig omdat je zeker weet dat er geen kwaadaardige of vervelende code in is gebruikt. Vaak is deze software hierdoor ook erg stabiel omdat geïnteresseerden mee kunnen helpen met het opsporen van fouten en deze heel snel kunnen verhelpen. Nog een groot voordeel is dat veel open source projecten gratis zijn en gebruik maken van open standaarden waardoor ze goed samenwerken met andere software en je dus niet snel in een zogenaamde vendor lock-in terechtkomt. Dit maakt open source dus ook erg interessant voor bedrijven gezien het geld bespaard, de veiligheid verhoogd en vendor lock-in voorkomt. Ben je het ergens niet mee eens dan pas je het gewoon aan naar je eigen inzichten.
Waarom open source?
De meest voorname reden om open source producten te gebruiken is omdat gesloten bron licenties de vooruitgang tegenwerken. Dit komt doordat iemand iets uitvind en vervolgens de code deelt met de wereld zodat anderen niet het wiel opnieuw uit hoeven te vinden. Stel je eens voor hoe snel de vooruitgang zou gaan als alle informatie vrij toegankelijk zou zijn. Wat zou dat betekenen voor technologie maar bijvoorbeeld ook voor medische wetenschap.. Veel van de vooruitgang op technologisch gebied komt dus ook vanuit de open source gemeenschap. Een open initiatief waarvan veel doktoren bijvoorbeeld gebruik maken zijn open websites zoals PubMed waar je openbare resultaten kan vinden van medische onderzoeken.
Open source is de ideale manier van samenwerken. Om een mooi voorbeeld te noemen… Het SSL protocol waarmee websites beveiligd worden. Hieraan dragen concurrenten zoals Microsoft en Apple alle twee bij door middel van verbeteringen aan de code te maken. Dus als Microsoft een fout verbeterd in het SSL protocol dan profiteert Apple daar ook van mee en omgekeerd. Open source is dus anderen helpen door jezelf te helpen dus de ideale vorm van samenwerking.
Open source alternatieven
Een nadeel van open source is het overweldigende aanbod. Er is voor elke bekende app vaak minstens een handje vol open source alternatieven te vinden en geregeld ook nog een handje vol aftakkingen van bekende open software. Dit komt doordat iedereen het naar eigen inzicht kan aanpassen en is net zo goed een voordeel als een nadeel. Daarom zijn websites zoals Open Source Alternative To een uitkomst. Op deze site vind je de meest populaire open source alternatieve voor de meest bekende toepassingen. Deze site is dus echt onmisbaar als je jezelf wil verdiepen in open source applicaties.