Minder voedsel verspilling

Foto door: Ewa Raymond

Een groot probleem in ons land en andere rijke landen is voedselverspilling. Boeren moeten producten weggooien omdat men ze te lelijk, te groot, klein, niet rond, recht of krom genoeg vind. Vervolgens verspillen winkels nog een hoop omdat ze geen nee willen verkopen en liever een overschot weggooien dan iets minder verkopen. En dan in de laatste schakel word er door ons als burgers nog een hoop weggegooid door uiteenlopende redenen zoals de houdbaarheidsdatum, bederf, overschot, laten vallen, gemakzucht enzovoort.. We gooien dagelijks veel meer weg dan alle hongerigen in ons land op kunnen eten en daar mag best wat verandering in komen! In dit artikel bespreken we wat handige tips om minder eten te verspillen.

Uiterste verkoopdatum

Veel mensen houden er niet van om producten te eten die over de uiterste verkoopdatum zijn. Vaak word er gedacht dat het product letterlijk tot die datum goed is en dat het daarna spontaan bedorven is. Natuurlijk is dat onzin en is die datum er alleen om aan te duiden dat de producten minstens tot die datum nog geschikt zijn om te verkopen, ze zijn dus vaak nog erg lang houdbaar na die datum. Vooral zuivel producten worden vaak weggegooid terwijl ze nog gewoon goed zijn. Let dus alleen in de winkel op die datum en gebruik thuis gewoon je gezonde verstand en je neus. Ziet het er goed uit en ruikt het goed dan maakt het niet uit of het 1 maand of 1 jaar over de verkoopdatum is en is het nog gewoon eetbaar. Wanneer iets bedorven is dan ruik je dat en wanneer je niet 100% zeker bent kan je altijd eerst een mini hapje proberen om te testen. Ik heb zelf al geregeld producten gegeten die 1 maand of zelfs meer dan 1 jaar over datum waren en ook pasta’s, rijst, kruiden en thee die meerdere jaren over datum waren. Als het er goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt is het meestal ook nog gewoon goed.

Bio winkels, markten en maaltijdboxen

De meeste mensen kopen hun eten grotendeels in de supermarkt. Heel praktisch aan de ene kant gezien je “alles” in één winkel kan halen en dus niet langs 3 winkels en 5 boeren moet voor je boodschappen. Een nadeel van supermarkten ( maar ook veel andere winkels) is dat de producten vaak voorverpakt zijn per stuk of voor meerdere personen. Heb je dus 200gr van iets nodig voor een recept en is het alleen per 300gr of 500gr te koop dan houd je dus wat over. Natuurlijk kan je een nut vinden voor het overschot maar vaak beland het toch ergens achterin de koelkast en word het vergeten.

Om verspilling tegen te gaan zou je vaker in bio winkels, boerderijwinkels, groentenwinkels en op weekmarkten kunnen kopen. Daar is het meestal nog wel mogelijk om precies de hoeveelheid te kopen die je nodig hebt zodat je niets overhoud. Vergeet ook je boodschappentas niet mee te nemen, dan kan je meteen wat plastic afval uitsparen.

Nog een optie is koken met maaltijdboxen zoals Hello Fresh en Marley Spoon. Daarin zit precies alles wat je nodig hebt voor het recept wat je gaat bereiden zodat er ook echt helemaal niets overblijft van je ingrediënten.

Botten, vis schaaldieren en groenten afval

We zijn tegenwoordig gewend geraakt om veel weg te gooien. Botten van kip, lamskoteletten, spareribs en tomahawk steaks belanden bijna standaard in de vuilnisbak. Ook graten en koppen van vis en schalen van schaaldieren worden weggegooid. En aan de andere kant betalen we voor bouillonblokjes met vaak erg veel ongezonde ingrediënten zoals mega hoeveelheden zout, MNG (MSG) en suiker. En dat terwijl je heel gemakkelijk een goede bouillon kan maken van botten, visgraten, vissenkoppen, schaaldieren en snijresten van groenten. Het is echt zo simpel als je botten, visgraten en schaaldier schalen bewaren, dat kan rauw maar ook botten van gebraden vlees en vis.

Van groenten kan je alles gebruiken wat je normaal gesproken weggooit zoals de schillen van uien en knoflook en de stukken die je weg snijd, het vel, topje en achterkant van wortels, steeltjes van paprika, pepers en tomaten, stronken/steeltjes van broccoli, bloemkool, verse kruiden en ga zo maar door. Als je maar kleine beetjes overhoud kan je die in een doosje of zakje in de vriezer bewaren tot je genoeg hebt om bouillon te trekken. Om de bouillon te maken laat je altijd eerst de botten (als je die gebruikt) een half uurtje karameliseren in de oven of airfryer als ze nog rauw zijn. Daarna doe je ze in een pan (slowcooker of rijstkoker werkt ook prima!) met ruim water en laat je ze met een deksel op de pan ongeveer 1 uur pruttelen. Daarna kan je de groenten toevoegen en laat je die nog een half uurtje tot een uur mee pruttelen tot het lekker sterk begint te ruiken. Voor vis en schaaldieren kan je hetzelfde doen en een pure groentebouillon is al binnen een uurtje klaar. Daarna de bouillon door een zeef gieten en dan kan je eventueel nog zout en andere kruiden en specerijen toevoegen om het af te maken. Je kan bouillon gemakkelijk invriezen in geschikte porties zodat je altijd een lekkere zelfgemaakte bouillon in huis hebt.

Vlees en vis

Heb je vlees of vis over dan kan je dat vaak nog prima gebruiken in een soep, risotto of salade. Soepen zijn erg handig gezien je die ook goed kan invriezen en dus nog langer kan bewaren. Ook zijn soepen erg geschikt om een berg restjes bij elkaar te gooien. Zo maak je zoals net uitgelegd gemakkelijk een bouillon van het “snijafval” en daar kan je alle mooie restjes weer aan toevoegen. Het is ook best moeilijk om een soep te verpesten tenzij je teveel sterk smakende groenten gebruikt zoals bieten of bleekselderij. Het is dus best moeilijk om een soep te maken die niet lekker is.

Salades zijn ook zo simpel dus dat is ook een prima manier om van je restjes af te komen. Ook kan je er restjes van noten, zaden, bonen, kazen en sauzen in verwerken. In de Aziatische keuken is de gebakken rijst (fried rice) een favoriet om zowel de restjes rijst als restjes vlees, vis en groenten op te maken, ook dat is weer een erg simpel gerecht waarmee je eindeloos kan variëren.

Fruit

Fruit kan gaan rotten maar zolang je geen rot of schimmel ziet is het nog goed bruikbaar. Ook fruit wat deels rot of beschimmeld is kan je nog redden door de rotte plek weg te snijden. Om te voorkomen dat fruit gaat rotten kan je het direct na aankoop invriezen. Dat is erg praktisch wanneer je het wil gebruiken voor sappen, smoothies en andere toepassingen waarbij het niet uitmaakt of zelfs praktisch is om bevroren fruit te gebruiken. Afhankelijk van hoeveel fruit je over hebt kan je het verwerken in een sap of smoothie. Je kan een puree maken en die invriezen, het fruit in zijn geheel of in stukjes invriezen en je kan het ook in een voedseldroger laten uitdrogen. Nog een leuke optie is het maken van je eigen wijn of azijn, dat is ook erg simpel om te doen en een leuke hobby.

Kruiden en paddestoelen

Gebruik je vaak verse kruiden en paddenstoelen dan houd je vast ook geregeld iets over. Heb je een voedseldroger of vriesdroger in huis dan is dat natuurlijk de beste oplossing. Gedroogd kan je kruiden en paddenstoelen namelijk erg lang bewaren. Ook kan je rest kruiden gebruiken voor het maken van kruidenmixen of medicinale tincturen en kruidensiropen.

Brood

Restjes brood kan je natuurlijk aan vogels voeren of naar de kinderboerderij brengen maar je kan het zelf ook nog goed gebruiken. Bijvoorbeeld door het in te smeren met boter of olie, knoflook(poeder) en eventueel wat kruiden en dan in een pan of oven te bakken tot het lekker krokant is. Je kan dit direct eten als (knoflook )toast maar je kan het ook in blokjes snijden en bewaren om als croutons te gebruiken in je soepen en salades. Nog een optie is om het brood eerst te roosteren en daarna in een keukenmachine tot paneermeel te verkruimelen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − 12 =