Kruidenthee bij ontstekingen
De inhoud van dit artikel betreft de persoonlijke mening van de auteur, is puur informatief en is niet bedoeld als medisch advies. Heb je medische klachten raadpleeg dan je huisarts! Ook kruiden en voedingssupplementen kunnen interactie hebben met medicatie, overleg dit voor gebruik dus ook altijd met uw huisarts.
Kruidenthee word al eeuwen ingezet bij velen kwalen. Vaak is thee zetten de makkelijkste en lekkerste manier om de werkzame stoffen uit kruiden binnen te krijgen. Je hebt er niet veel voor nodig, alleen kruiden, water, een warmtebron en iets om het water in te verwarmen. En liefst ook nog een zeefje of iets om de kruiden uit het water te filteren. De thee in dit artikel is een combinatie van kruiden die ik in de jaren heb samengesteld voor als ik tandpijn had maar het bleek voor veel meer effectief te zijn.
Recept
Welke kruiden heb je nodig voor de thee?
- Kamille
- Goudsbloem (Calendula)
- Hennep thee (of speciale CBD hennep)
- Verse Kurkuma
- Verse Gember
Als je het simpel wil houden kan je alleen de kamille, goudsbloem en hennep gebruiken. Dat is meer dan voldoende bij tandpijn of ontstoken tandvlees. Wat de verhoudingen betreft is 1:1:1 oké maar je kan bij tandpijn ook wat extra kamille gebruiken. Ook kan je deze gedroogde kruiden al vooraf mixen zodat je de mix altijd paraat hebt staan. Dat is erg handig als je vaak met een theezeefje of thee bolletje één kop zet.
Als je wat meer power nodig hebt kan je nog wat verse kurkuma en gember aan je thee toevoegen. Dat is vooral erg handig wanneer je weerstand wat lager is of wanneer je een griepje voelt opkomen. Door de sterke smaak van de kruiden kan je best ongeveer 2cm Kurkuma gebruiken in een kop thee. Van de gember heb je ongeveer 1cm nodig maar als je het lekker vind mag dat best meer zijn. Als je de thee maakt voor een verkoudheid, keelontsteking of opkomend griepje dan kan je er ook een dikke lepel honing in doen.
In alle gevallen laat je de thee minstens 5 minuten trekken. Langer kan meer werkzame stoffen extraheren maar zorgt vaak ook voor een meer intense, vaak bittere smaak.
Waarvoor kan je de thee gebruiken?
- Preventief om je weerstand te verbeteren
- Pijn en ontstekingen in de mond
- Op een gaasverband of deppen met watten op de huid bij huidproblemen
- Bij keelpijn/verkoudheid
- Bij opkomende griep (combineren met kippensoep en visolie is aan te raden)
- Een sterke versie van de thee kan je verwerken in zelf gemaakte zeep of shampoo