Duurzaam scheren
YouLiveYouLearn heeft geen partnerschap met de bedrijven, producten en/of diensten in dit artikel. Uitspraken die worden gedaan zijn de persoonlijke mening van de auteur.
Scheren is een gebruik waar veel mensen aan meedoen. Sommigen scheren zichzelf dagelijks, anderen wat minder vaak. De een doet het elektrisch en de ander met een scheermes en vooral dat laatste zorgt voor een flinke berg plastic afval gezien wegwerp scheermessen erg populair zijn. Elektrisch scheren vind niet iedereen prettig en je hebt er ook stroom voor nodig dus laten we kijken naar enkele (meer) duurzame opties op scheergebied.
Minder plastic
Vaak is er van hetzelfde merk waarvan je de wegwerp scheermessen koopt ook een variant waarvan je een startpakket kan kopen met daarin 1 houder en een aantal vervangbare scheermessen. Het voordeel hiervan is dat je wat minder plastic afval hebt en toch nog dezelfde scheermessen. Vaak is het startpakket wat duurder dan de wegwerpmesjes maar dat verdien je als het goed is ook weer terug met de navulpakketjes. Er zijn ook wegwerp scheermessen gemaakt van bio plastic en gerecycled plastic. Je hebt zo nog steeds plastic afval maar toch aanzienlijk minder en oud plastic word hergebruikt en komt dus (nog) niet in de zee terecht.
Biologisch afbreekbare wegwerp scheermesjes
Er zijn tegenwoordig ook diverse wegwerp alternatieven want ook wegwerp scheermessen zijn soms ook super handig om te hebben. Ga je bijvoorbeeld op vakantie of naar een festival dan is het niet altijd handig of slim om je favoriete spullen mee te nemen. Of heb je bijvoorbeeld een EHBO kit in je auto daarin kan het soms ook van pas komen. Er zijn al betere alternatieven op de markt zoals de 99% plastic-vrije scheermessen van het Nederlandse bedrijf Bamboovement die worden gemaakt van afvalmateriaal uit de houtindustrie.
Ouderwets scheren
Vroeger schoor men zich met een recht scheermes zoals je wellicht kent van kappers en barbieren. Dit werkt ook prima maar je moet er wel mee kunnen werken want de kans dat het misgaat en je in je huid snijd is vrij groot. Daar is een oplossing voor bedacht die vaak safety scheermes of veiligheidsscheermes word genoemd. Deze houders zijn meestal gemaakt van metaal en gebruiken dezelfde techniek als de moderne scheermessen waardoor de kans dat je in je huid snijd erg klein word. Ook gebruik je bij deze scheermessen maar één mesje met twee zijdes wat je vaak meerdere keren kan gebruiken. Dit zijn volledig stalen mesjes dus heb je geen plastic afval meer!
Eigen ervaring
Als ik eerlijk ben heb ik mijn keuze gebaseerd op luiheid, ik gebruikte al 10+ jaar dezelfde scheermessen en toen die niet meer verkocht werden heb ik van de plank er onder een betaalbaar scheermes genomen wat er wel mooi uitzag, de King C van Gilette. Ondanks de ondoordachte aankoop heb ik er geen seconde spijt van gehad. Het scheermes licht fijn in de hand, is lekker zwaar en beschermd erg goed tegen missers. De mesjes zijn lekker flexibel en gaan vaak meerdere scheerbeurten mee en de materialen zijn erg degelijk. Ook is het scheermes geschikt voor het gehele lichaam en kan dus door alle genders gebruikt worden.