Duurzame pannen

Foto door: Evan Wise
YouLiveYouLearn heeft geen partnerschap met de bedrijven, producten en/of diensten in dit artikel. Uitspraken die worden gedaan zijn de persoonlijke mening van de auteur.

We zijn tegenwoordig erg gewend aan anti-aanbak pannen. Die hebben als voordeel dat er niet snel iets aan blijft plakken ook als je te weinig vet of vocht gebruikt. Deze pannen kennen echter ook nadelen zoals dat de materialen die gebruikt worden voor de anti-aanbaklaag slecht zijn voor de gezondheid. Ook gaan deze pannen niet heel lang mee gezien ze niet meer bruikbaar zijn zodra de anti-aanbaklaag te ver is beschadigd. In dit artikel bekijken we enkele alternatieven.

Gietijzer

Gietijzer word al heel lang gebruikt om kookgerei van te maken. Doordat het gegoten kan worden is het uitermate geschikt om pannen uit één geheel te maken waardoor ze extra stevig zijn. Ook houd gietijzer erg goed warmte vast en verdeelt de hitte ook goed over de pan. Gietijzeren pannen vind je in alle vormen en maten maar de meest gebruikte is wel de skillet. Dat is een braadpan met medium hoge randen die je echt voor alles kan gebruiken zoals het braden van een eitje, vlees of vis, naan brood of pan pizza, eenpansgerechten, ovenschotels, sauzen en frituren, het kan allemaal in 1 pan! Zie het als een soort braadpan, frietpan en ovenschaal in één. Een nadeel van gietijzer is wel dat het wat extra onderhoud nodig heeft. Om te beginnen moet je de pan “kruiden”. Dit doe je door de pan in te smeren met olie en die vervolgens een uurtje in de oven te zetten. Die stap herhaal je 5 tot 10 keer als je het goed wil doen en dan heeft je pan een mooie anti-aanbaklaag. Ook dien je de pannen altijd meteen schoon te maken met heet water en een stugge afwasborstel en dan meteen goed afdrogen en insmeren met een dun laagje olie. Als je dat altijd netjes doet gaat een gietijzeren pan zo lang mee dat zelfs je achterkleinkinderen er nog plezier van kunnen hebben.

Stainless (RVS)

Stainless, oftewel roestvrij staal is ook nog steeds erg populair. Veel mensen hebben stainless kookpannen en steelpannen maar ook koekenpannen en braadpannen zijn erg populair. Stainless heeft weinig onderhoud nodig want het roest niet. Er word wel vaak gezegd dat alles blijft plakken aan een stainless koekenpan en dat klopt ook wel een beetje. Als je niet genoeg olie gebruikt dan kan er weleens iets blijven plakken en is dat soms best moeilijk om schoon te krijgen. Het is dus vooral een kwestie van goed aanleren en even wennen. Je ziet stainless pannen namelijk in de meeste professionele keukens en dat is niet voor niets.

Carbonstaal

Carbonstaal is net als gietijzer ook een prima materiaal om duurzame pannen van te maken. Het is vooral bekend van de wok maar is erg in opkomst als duurzame vervanger van de anti-aanbakpan. Net als gietijzer moet je ook de carbonstaal pannen kruiden voor gebruik en goed onderhouden na gebruik. Pannen van carbonstaal zijn wat dunner en lichter dan gietijzer en dus voor sommigen wat handiger in gebruik. Ook vind je ze in alle soorten en maten dus er is iets meer keuze dan bij gietijzer.

keramiek

Keramiek word al erg lang gebruikt voor pannen, het is de laatste decennia met de opkomst van goedkope anti-aanbak pannen wat minder populair geweest maar is weer helemaal terug van weggeweest. Zolang je voldoende vet of vocht gebruikt zal er niet snel iets aan blijven plakken, vandaar dat keramiek erg populair is voor ouderwetse braadpannen met deksel waar menig oma haar gehaktballen en stoofvlees in maakt. Ook voor keramiek geld dat wanneer je goede kwaliteit koopt er meerdere generaties plezier van kunnen hebben. Je moet met keramiek wel iets voorzichtiger omgaan dan met gietijzer, stainless of carbonstaal dus beter niet met staal er in werken net als bij anti-aanbakpannen.

Hybride

Ook zijn er nog diverse hybride pannen zoals stainless met koper en de nieuwe hype Hexclad die stainless pannen met een aluminium core hebben voorzien van een speciale niet giftige en onverwoestbare anti-aanbaklaag waarin diamant is verwerkt.

Persoonlijke ervaring

Afgelopen jaar ben ik begonnen met het overstappen naar andere pannen. Ik heb een gietijzeren skillet gekocht van rond de gemiddelde prijs van een gemiddelde anti-aanbak pan. Dat werd de 25cm skillet van The Bastard. Echt een geweldige pan en zeker voor rond de 40 Euro! Ik heb er ondertussen al vanalles in gemaakt en ben echt super tevreden. Het schoonmaken gaat bijna vanzelf en het onderhoud is ook maar een minuutje werk. Daar naast heb ik uiteindelijk ook mijn wokpannen weggedaan en heb ik een wokpan van carbonstaal aangeschaft. Ook die is na goed kruiden echt een feest om mee te werken en er blijft zelfs geen ei meer aan plakken na enkele weken gebruik. Naast deze nieuwe pannen heb ik nog enkele stainless kookpannen, een stainless koekenpan en enkele ouderwetse keramische braadpannen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + een =