Kefir
Kefir is een gefermenteerde drank die word gemaakt van melk of water. Van smaak lijkt het wat op Yoghurt en karnemelk. Kefir wint steeds meer populariteit gezien het een goed effect heeft op je darmen. Ook is kefir erg gemakkelijk om zelf te maken en kan je in plaats van melk ook melkvervangers of (kokos)water gebruiken.
Zelf gemakkelijk kefir maken
Zelf kefir maken klinkt voor sommigen misschien als moeilijk of veel werk maar dat is alles behalve waar. Je kan het jezelf zelfs erg gemakkelijk maken door in een winkel een pak of fles kefir te kopen en daarmee je eigen kefir maken. Dat is zo simpel als een kopje van de kant en klare kefir in een grote pot doen en er een liter melk bij te gieten. Even roeren, de pot afdekken met een koffiefilter en een elastiek en binnen een dag heb je kefir. Als je het wat dikker wil hebben laat je het nog wat langer staan en dan kan je het in de koelkast bewaren. Op deze manier kan je wat geld besparen maar je hebt zo ook de volledige controle over de melk die je gebruikt dus kan je ook rauwe melk (ongepasteuriseerd) gebruiken recht van de boerderij. Als je kefir koopt in de supermarkt neem dan het merk Arla of een klein betrouwbaar merk uit een bio winkel. Er is namelijk veel nep kefir te koop, dat heeft de keuringsdienst van waarde al eens uitgezocht in deze aflevering.
Starter kits en kefir korrels
Ook zijn er in diverse natuurwinkels en online kefir shops starter kits te koop waarmee je zelf kefir kan maken. Er zijn verschillende soorten Kefir korrels, onder andere voor melk kefir en voor water kefir. De water kefir is een hele goede vervanger voor frisdrank gezien het ook wat koolzuur bevat. Na een eerste fermentatie kan je de kefir in flessen doen en er nog een klein beetje suiker en wat vers fruit en/of kruiden aan toevoegen. De suiker zorgt voor wat extra koolzuur en het fruit zorgt naast koolzuur natuurlijk ook voor een lekkere smaak. Ook kan je kokoswater gebruiken voor je water kefir en daarmee ook wat extra elektrolyten aan je drank toevoegen.
Melkvervangers
Met de water kefir kits kan je ook melkvervangers omtoveren tot kefir. Je kan vrijwel alle melkvervangers gebruiken. Maak hiervoor eerst een water kefir en neem daar 1 kopje van en voeg daar in een grote pot 1 liter plantaardige melk aan toe. Wederom afdekken met een koffiefilter en elastiek en een dagje op kamertemperatuur laten fermenteren tot het de gewenste smaak/dikte heeft.
kokosyoghurt
Ook kan je met water kefir een soort yoghurt maken met jonge kokosnoot. Gezien die hier in Nederland niet gemakkelijk te vinden zijn ben ik naar een alternatief gaan zoeken. In diverse toko’s maar ook in sommige supermarkten kan je blikken vinden met jonge (groene) kokosnoot op siroop. Neem 1 blik en laat de siroop goed uitlekken. Doe de kokosnoot stukken in een blender, voeg 1 blik kokosmelk toe en blend totdat je een gladde mix hebt. Voeg nu 2-4 eetlepels water kefir toe en blend nog even kort door elkaar. Zet ook dit weer op kamertemperatuur weg afgedekt met een koffiefilter en afhankelijk van de temperatuur heb je binnen 12-24 uur een mooie dikke kokosyoghurt. Zelfs als je niet van kokos houd is dit erg lekker in bijvoorbeeld een vegan smoothie.